Ciudata, uneori soarta cartilor! Nu mai putin a celei de fata. Dupa doua editii succesive, in anii 1841 si 1842, in cea de-a treia, din 1846, editorii se laudau cu indreptatita mandrie: “Doua editii cate o mie exemplare Retete cercate s-au petrecut in mai putin de un an. Lipsa acestei carti atat de neaparata pentru fistecine simtindu-sa, iata sa publica a treia editie, in care s-au indreptat toate gresalele cate scapasera la cele doua editii”.
In anul 2004, Editura “Alfa” – Iasi lanseaza o noua editie, prefatata de “negruzzistul” Liviu Leonte.
Propunerile tandemului Kogalniceanu – Negruzzi se dovedesc viabile si astazi. Greu este numai sa te decizi in fata generoaselor oferte, daca nu cumva te tenteaza ideea “cercarilor” in propria bucatarie.
Imaginea Iasului traieste in mintea celor care il viziteaza prin monumentele sale vechi: Trei Ierarhi, Golia, Cetatuia, Galata, Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, Cladirea Universitatii Vechi, Palatul Roznovanu, Palatul Culturii, Muzeul Unirii (ultima resedinta a lui Cuza Voda in capitala Moldovei), Teatrul National Vasile Alecsandri, Casa Pogor; prin Hotelul Traian construit dupa planurile celebrului arhitect Eiffel in urma cu peste un secol.
Dintre toate aceste nume reprezentative pentru harta arhitecturala, istorica si turistica a Iasului – se distinge firma ctitorita in urma cu mai bine de doua secole de familia Amira: Bolta Rece.
Numele Bolta Rece a devenit un simbol si un loc de referinta pentru orice iesean, indiferent de etate si profesie si chiar de faptul ca omagiaza sau nu memoria lui Bachus. Continuare...